S-studenters ledning (jag själv och förbundssekreteraren) åker ut på utbildningspolitisk kampanj i klubbarna vid högskolor, universitet och folkhögskolor runtom i landet veckorna 36, 37, 38. Vi ska dela ut material, diskutera, torgmötesprata och värva röda anti-utbildningselitister (dvs. folk som ogillar utbildningselitister, inte elitister som ogillar utbildning, för den som missförstår). Klicka vidare härifrån för att se kampanjfoldern.
Under våren och sommaren har studentförbundet dessutom anordnat och varit med i en del debatter och samtal om, just, utbildningspolitiken, tillsammans med företrädare för vänsterpartiet och miljöpartiet. Skillnader finns alltid mellan våra respektive partier i olika frågor som rör utbildningssystemet (friskolorna, studiemedlet, lärarnas roll, högskoleutbyggnaden) men något de flesta representanter varit rörande överens om är ändå att det är utbildningssegregeringen som är det största skol- och utbildningspolitiska problemet idag. Intressant. Kanske finns grund för någon typ av gemensamt s-v-mp-samarbete inom utbildningspolitiken inför valet 2010?
Andra bloggar om: utbildningspolitik, alliansregeringen, segregering, högskolor
6 kommentarer:
Vad hande med klass-segregeringen pa universiteten under 1980- och 90-talen nar socialdemokraterna styrde?
Lycka till!!
Ni behövs!
Väldigt bra kampanjmaterial! Gillar framförallt folderns titel. Det går liksom inte att ta miste på vad s-studenter menar, tycker och vill och får en att vilja läsa mer. Grymt!
Matilda
Sapere Aude
Det var ju i sjalva verket sa, att den sociala snedrekryteringen blev varre under 1980- och 90-talen, da socialdemokraterna styrde universiteten med jarnhand.
Attans socialdemokrater. Var kan man läsa den statistik du hänvisar till?
Och vad i (s) politik för styrning av högre utbildning var det som förvärrade den sociala snedrekryteringen? Det låter ju allvarligt om finns ett sådant samband.
För att ta ett konkret exempel: (s)-regeringen 2002-2006 motsatte sig att universiteten skulle få använda sig av etnisk kvotering för att bredda rekryteringen, i strid mot ett universitets vilja. Är det en sådan styrning med järnhand du åsyftar?
Arkiven hos SFS ar fulla av studier om social snedrekrytering. Ga dit och leta. Om du inte hittar nagot kan jag plocka fram mina egna gamla dammiga kopior.
Vad galler den politiska styrningen... jaa - var ska vi borja?
1. Budgetbesparingarna under Feldt urholkade studiemedlen sa det blev allt svarare att leva pa studielan under studietiden. Barn fran familjer utan ekonomiska marginaler kunde inte fa det nodvandiga extra stodet hemifran.
2. Budgetbesparingarna under Feldt forsamrade aterbetalningsvillkoren for studiemedel sa till den milda grad att stora grupper studenter hamnade i en livslang skuldfalla. Nettoeffekten blev en fyraprocentig CSN-skatt pa nettolonen, vilket ofta utraderade den ekonomiska fordelen med att ta en tre-fyra ar lang universitetsutbildning, sarskilt for kvinnor.
3. Budgetbesparingarna under bade Feldt och Goran Persson minskade lektorernas och professorernas tid for forskning vilket urholkade kvaliteten i undervisningen. Barn fran akademikerhem med studievana klarade sig battre medan barn fran arbetarhem fick allt svarare att overleva i den akademiska miljon. Jag kan jamfora Sverige med Danmark och USA eftersom jag undervisat vid universitet/college i alla tre lander. Sverige har de samsta villkoren for akademisk personal vid universiteten, och utan jamforelse samst resurser att tillhandahalla studenter utan akademikerbakgrund.
4. Under socialdemokraternas 90-talsmassaker pa svensk ekonomi okade minimikraven pa undervisningsgruppernas storlekar vid svenska universitet och hogskolor. Darmed undergravde man ytterligare forutsattningarna for studenter utan akademikerbakgrund.
Om det har inte racker kan jag aterkomma med en annu langre lista.
Skicka en kommentar