söndag 8 juli 2007

Nonsens i Almedalen

Under 45 långa och regniga minuter orerar Sveriges miljöminister och Centerpartiets stand-in-miljömupp Andreas Carlgren om innehållet i sin DN-debattartikel där han spaltat upp ett antal punkter han anser att den borgerliga regeringen varit först med att föra upp på den klimatpolitiska dagordningen. Andreas har fått ett papper med överskriften ”Tal” i sin hand av någon på miljödepartementet, där stolparna för talet skulle fungera som stöd eller skrivas om i riktiga meningar, men i tidsbristen har han inte hunnit titta på talet och i stället helt enkelt valt att läsa upp det som vore det travet på svt-text. Den retoriska höjdpunkten kom när Andreas skickade en uppmaning till miljöpartiet att snarast deklarera ”exakt när, ja exakt när” miljöpartiet vill lämna EU. Carlgren meddelade också fantastiskt monotont att Sverige var ”ett av de första länder som ställde upp på EU:s miljömål”. Schyrrebyrre av regeringen Reinfeldt/Carlgren att Sverige, som är det land som har absolut bäst förutsättningar att driva och efterleva alla miljömål i världen, ställer upp på redan överenskomna mål. Att varken Reinfeldt eller Carlgren någonsin drivit någonting i EU är dessvärre alltför tydligt.

Intressantast på scenen var annars de banderoller och slogans centerpartiet dekorerat scenen med. På affischerna stod det i sann allianspartistisk postmodernistisk ”ingenting-är-fast-allt-flyter”-anda att centerpartiet är det nya ”vi-vill-gå-och-bada-partiet”, ”fixa-klimatet-partiet”, ”miljöpartiet”, ”miljöbilspartiet” och ”källsorteringspartiet”. Centerpartiet är allt och ingenting. Mest ingenting. Allianspartierna pluggar nysvenska glosor som en annan slet med franskan och hoppas på så sätt få folk att inte se politiska perspektiv i klass och makt utan i allt-går-att-göra-bara-man-vill-och-allianspartierna-är-de-som-vill-och-kan-berätta-det-perspektiv. Allt annat är väl gammaldags, kanhända.

Om allianspartierna tänkt sig att enbart prata om ”sina” ansvarsområden i sina tal i Almedalen under veckan har något nytt ändå hänt. Centerpartiet inleder om miljön, kristdemokraterna pratar om Familjen och bidragen, moderaterna om jobben och ekonomin och folkpartiet om integration. Fyra partier agerar som ett, delar upp politikområden mellan sig och partierna ska inom en snar framtid inte bedömas för vilken helhetslösning de vill ha för samhället, utan hur väl de skött sina respektive departement. Så osynliggör man strukturen i samhället – prata om politik i avsnitt - allt är förvaltning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken grundlig analys av Carlgrens tal. Jag följde det på svt24 men slutade titta efter ett tag. Miljöministerns ihåliga ord verkade mer som ett skämt än ett tal.