onsdag 20 juni 2007

En internationell flyktingdag

Denna onsdag är alltså den Internationella Flyktingdagen. Sprang förbi ett asylpolitiskt seminarium under kvällen och fick bland annat en snabbkurs i dansk asylpolitik, vilket avskräckte. Svensk asylpolitik må ha en bit kvar till humanitet och generositet men man blir mörkrädd av att höra hur det står till i vårt gemytliga grannland.

En anledning till det stora antal asylsökande i södra Sverige, varav många just nu är från Irak, är att så många som möjligt som tar sig till Danmark också tar sig vidare därifrån till svenskt fastland. Man vill helst inte fastna i det danska asylsystemet. Skälen är många.

Några axplock ur det danska systemet:

* Det finns inga lagliga sätt att som asylsökande ta sig till vare sig Sverige eller Danmark men har man ändå tagit sig till Danmark och börjat matas igenom maskineriet får man ofta finna sig i att bo på avspärrade flytingcenter utanför städerna med hårda dagsrutiner för städning och matlagning.
* De danska asylsökande måste, för att få uppehållstillstånd, uppfylla en del ”integration-potential criteria” och skriva på en ”integration-declaration” där de lovar att anstränga sig till det yttersta för att försöka integrera sig i det danska samhället. (Observera att detta gäller även kvotflyktingar, de som tas ut av UNHCR i flyktingläger för att de är absolut svagast och just därför skickas till Danmark - dessa måste också skriva på denna ”integration-declaration”och uppfylla diverse diffusa integrationskriterier.)
* Efter några år i det danska asylsystemet gör migrationsmyndigheten en kartläggning över huruvida man är integrerad eller inte (tydligen en allt vanligare praxis i allt fler länder i Europa). Anses man inte vara integrerad skickas man hem. Ingen pardon!
* För de irakiska flyktingarna är det svårare nu än före krigsutbrottet att få uppehållstillstånd, liksom det i allmänhet blivit svårare att få asyl i Danmark efter regeringsskiftet 2001.
* Antalet asylsökande har minskat betydligt i Danmark under de senaste åren. Inte så konstigt - flykt är ju ofta helt rationellt.

Var gick det snett?

Inga kommentarer: