onsdag 30 januari 2008

Vem sade?

"Grunden för regeringens politik är och förblir kampen för full sysselsättning. Genom att återupprätta arbetslinjen och arbetets värde ska vi ge fler människor möjlighet att vara med i bygget av Sverige.
-Fredrik Reinfeldt, DN 30 januari 2008


"För oss socialdemokrater är och förblir rätten till arbete för alla, kampen för den fulla sysselsättningen, den viktigaste frågan i den ekonomiska politiken. (...) Vi anser att varje människa skall ges rätt och möjlighet att delta i produktionen, i det gemensamma arbetet för en bättre vardag och en bättre framtid. Vi kan aldrig acceptera att enskilda människor skall betraktas som utstötta och fördömda. Det ögonblick man sviktar i denna princip börjar socialismen att förvittra som humanistisk idé och som drivkraft för klassamhällets avskaffande"
- Olof Palme, 1985, 1978


Så lika - men herregud - så plågsamt olika!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle vilja säga:

Så lika - men herregud - vilken tur att det inte är samma ändå!

Som tramset om socialism förstås (fungerar ju tydligen inte så bra på de sektorer där man tillämpar det - sjukvård exvis).

Undrar varför moderaterna har högst förtroende av riksdagspartierna i sysselsättningsfrågor? Kanske har att göra med att vi faktiskt gör något åt problemet!

12 år av Göran Persson kan ju inte ens studentförbundet gilla då himla mycket.

Petter sa...

Tack för en utmärkt blogg!!

Anonym:

"Som tramset om socialism förstås (fungerar ju tydligen inte så bra på de sektorer där man tillämpar det - sjukvård exvis)"

Jag vet inte riktigt vad du menar, men om du syftar på svensk sjukvård och dess (i viss utsträckning) planekonomiska karaktär så är det ett extremt dåligt exempel. Det svenska sjukvårdssystmet är det bland den mest kostnadseffektiva i världen och är snarare ett exempel på en hyffsat välstyrd planekonomi.
Inte sagt att allt är perfekt, men kolla in OECDs jämförelsetal av sjukvårdseffektivitet och sjukvårdskostnader och försök dra slutsatser om hurvida det marknadsstyrning eller planekekonomi som funkar bäst. Det är rätt intressant.

/ Petter

s r larson sa...

Petter,

"Det svenska sjukvårdssystmet är det bland den mest kostnadseffektiva i världen och är snarare ett exempel på en hyffsat välstyrd planekonomi."

Har du tagit dig tid att jamfora vardkoer mellan Sverige och andra lander...? Baksidan av din "kostnadseffektivitet" ar namligen en effektiv ransonering av sjukvard i Sverige, bland de varsta ransoneringsexemplen i varlden, for ovrigt.

Lars Rudström sa...

Jag är fullt medveten om att bloggaren alltid har sin rätt att ta in (och acceptera) inläggen på bloggen. Men varför tar alltid Borgnäs bort mina inlägg när de handlar om Palme?
Mvh
Lars Rudström

Kajsa sa...

Lars Rudström: Jag har aldrig någonsin tagit bort ett enda inlägg på denna blogg.

Kajsa Borgnäs

Lars Rudström sa...

OK! Men då har kanske din blogg några "stoppord", precis som LO-bloggen har vad gäller ordet "socialism" och "kommunism"? Inte vet jag, men något händer varje gång jag skriver om Palmes ansvar för den svenska ekonomins dödgräveri!
Mvh
Lars Rudström