torsdag 19 juni 2008

Klimatångest!

Klimatångest på Efterarbetet.nu.

Här kommer den - trevlig midsommar!Jag har drabbats av klimatångest. Jag önskar att den ångesten drabbade er alla.

Det är den ångest som uppstår när man så småningom börjar tro på det man läser, inte längre slår ifrån sig det man hör och plågsamt börjar förstå innebörden av det man ser. Att det inte längre är någon snö i Stockholm på vintrarna, att isbjörnar flyter i land på Island och skjuts ihjäl (en tidig fingervisning om de klimatflyktingar som komma skall), att vi odlar vindruvor i Skåne, att Tyskland nu omfattar nya klimatzoner, att Arktis är isfri om några få somrar.

Det behövs en revolution, säger Tony Blair, och när Tony Blair talar om revolution vet vi att det är allvar. Vi behöver planekonomi, säger kristdemokraten Anders Wijkman, och visste vi det inte förr, vet vi att det är allvar när kristdemokrater talar om planekonomi. Brittiska Labour utreder hur ransoneringssystem för utsläpp kan komma att se ut. Forskare efter forskare erkänner sig ha underskattat den hastighet med vilken de skenande, okontrollerbara, självförstärkande klimatförändringarna närmar sig. Politiker efter politiker intygar kontroll på läget och fortsatt tillväxt. Bromma flygplats behövs för näringslivet, säger sosse efter sosse. Liksom Förbifart Stockholm. Hur ska människor annars kunna åka bil härs och tvärs genom landet?

Ja, hur ska de kunna göra det? Hur ska människor kunna leva med det moraliska dilemmat som ligger i att vi förstör vår värld, och vi vet om det? Att även om områdena runt polerna kommer att vara beboeliga en tid framöver, så kommer stora delar av jorden inte att vara det. Att vi, om ett antal decennier, kommer att säga att vi visste vad som var på gång, men vi förmådde inte ta oss i kragen. Så som vi har sagt många gånger förr. Att laissez-faire-krafterna var för starka, att passivitet var behagligt och aktivitet kändes löjligt efter decennier av post-kristillstånd.

För vi har vant oss av med politiken och ersatt det med kundvalet. Nu ska varje väluppfostrad medborgare köpa miljöbil i stället för bensindriven sådan, medan våra politiker satsar magra resurser på tåg och buss. Vi ska sluta äta kött medan våra politiker gör det ekonomiskt rationellt att frakta mat över halva världen. Vi ska välja bort flyget trots att det är det billigaste färdmedlet. Ansvaret ligger på den enskilda individen att ställa samvete mot livsnjutning, inte på dem som fått ansvaret att ta ansvar.

Det finns en massiv flora av enhetlig forskning som säger just detta, om ingenting dramatiskt görs de närmsta åren, då kommer det i sanning att vara för sent. Lär av utlandet, lär av kristdemokraterna (trodde aldrig jag skulle skriva så), läs på, ställ om, låt oss ta oss i kragen och göra något. Och om vi inte gör det - kom inte och säg att vi ingenting visste. Den har vi hört förr. Och det hjälpte inte den gången heller.

Ett stycke Lars Forsell är på sin plats:

Det finns inga skäl för optimism

Det finns inga skäl för pessimism

Det finns skäl för revolutionTrevlig sommar!

3 kommentarer:

Robin sa...

Hej alla,

Jag vill bara låna en sekund och tipsa om www.lsubloggen.se, som är en kritisk granskning av LSU, efter att Ung Media Sverige tagit beslut om att begära utträde ur LSU.

Läs mer på www.lsubloggen.se och debattera gärna.

Sidan har, bara efter att ha legat ute två dygn, fått en mängd besökare och många har hört av sig till mig med kommentarer, så intresset av att debattera LSU från ett kritiskt perspektiv verkar vara stort.

Har ni frågor eller kommentarer så hör av er på robin.bartholdson@ungmedia.se!

Annars gäller www.lsubloggen.se!

Mvh

/Robin Bartholdson, ordförande Ung Media Sverige

S R Larson sa...

Innan du blir her uppslukad av klimatteologin borde du se filmen "The Great Global Warming Swindle" av Martin Durkin. Eller, som en tidningsrescention uttryckte det, "if you're worried about the polar bears, watch the brilliant, devastating film The Great Global Warming Swindle".

Nina Eriksson sa...

hEJ!

Almega försöker skämta till och visar med "glimten i ögat" deras syn på facket.

Kolla in filmerna som faktiskt är rätt roliga:

http://www.youtube.com/watch?v=DaLLX16S3SQ

och

http://www.youtube.com/watch?v=t_ZJ8hhILZQ