onsdag 7 november 2007

De små stegens tyranni

Finns det något mer kompromisslöst än en grå vägg? Ingen barriär, inget stängsel, bara separation. Försvara den inte - försvar är inte dess poäng. Den byggs där den byggs för att förflytta status qou. När freden kommer är muren de nya -67-års gräns, är den gräns man förhåller sig till. Så kostar freden mindre. Så återlämnas jordbruksland som aldrig borde fattats palestinierna. Israels eftergifter blir fiktiva. Vi kommer acceptera fiktionen.

Det handlar inte om säkerhet, utan om makt.

Det finns inget som hindrar Israel från att bygga en vägg på sin sida 67-års gräns. Det borde finnas en hel del som hindrade Israel från att bygga en mur kors och tvärs genom det palestinska landet.

Men det handlar inte om säkerhet, utan om makt.

Förnedra en människa varje dag och hon blir ganska lack. Räkna med fanatism och våld. Det är i grunden mänskligt att hata denna mur och dem som rest den, omänskligt att bortse från det hån den utgör mot frihet och fred. Så tas land, vatten och värdighet av palestinierna. Lite i taget. Kvar blir cigarettpaketen. I bästa fall. Och hopplösheten. Hamas har partiprogram för utplåning, Israel pengarna och kontakterna.

Det handlar inte om säkerhet, utan om makt.

De små stegens tyranni.

Och bosättningarna. Bosättningarna. Som blir städer. Där barn växer upp. Rädda. Hatade.

Privatiserar man infrastruktur råkar somliga värre ut än andra. Då byggs vägar i områden där människor kan betala för sig - israelerna får trottoarer, palestinierna en bevekande blick, i bästa fall. De fattigare israelerna flyttar till subventionerade bostäder i bosättningarna, staten skapar ockupanter av andra klassens medborgare på tredje klassens bekostnad. Våld och övervåld, mot palestinierna, mot israelerna. Kapitalism och apartheid working together. Man kallar det effektivitet, religion, rätt eller säkerhet. Staten orkestrerar. Men det handlar ju inte om säkerhet, utan om makt.

Att bygga motorvägar för israeler och kostigar för palestinier är inte säkerhet - det är rasism.
Att hämta soporna i israeliska, inte palestinska, områden är inte säkerhet - det är rasism.
Att den 10 meter höga muren är grå, massiv och obarmhärtig på den palestinska sidan, inbäddad i jordvallar och buskar på den israeliska, är inte säkerhet - det är rasism.
Att ta jordbruksland som inte är ditt är inte säkerhet - det är rasism.
Att muddra palestinier som ska till sina odlingar dagligen är inte säkerhet - det är fascism.
Att välja att inte prata med alla relevanta politiska parter i en konflikt är inte säkerhet - det är bara ... dumt.

Israel är inte längre Mellanösterns enda demokrati. Israel är Mellanösterns enda kärnvapenmakt, enda ockupant, enda apartheidstat.

Med vårt goda minne.

Jag skäms.

8 kommentarer:

Catti Ullström sa...

Vi är fler som gör det. Tack för två mkt bra inlägg!

Anonym sa...

Idag på förtroenderådet - grym uppvisning. Fortsätt så.

Daniel sa...

Strålande!

Och det gäller även, av vad jag har förstått, debattinläggen på förtroenderådet.

Stefan Runfeldt sa...

Grymt bra skrivet! Riktigt bra det jag har hört från framtidsdagarna idag också!

Lars Rudström sa...

Tja, vad ska man säga? Kanske de har lärt sig av dina idoler i Östtyskland. De var hejare på att bygga murar de också. Motiveringen den gången var att de inte ville att de kriminella skulle smita ut ur landet, men infångas och straffas.

Lars Rudström sa...

"Demokratisk socialism" existerar inte! Möjligen bildligen, men inte bokstavligen. Socialism (=kommunism) innebär en totalmakt åt politikerna där dessa ansvarar för hela landets finansorgan, råvarutillgångar samt alla produktionsmedel. Precis som i Sovjet då det begav sig, och i Kuba och Nordkorea idag. Där finns definitionen! Och därmed är "demokrati" oförenligt med "socialism". Läs Wigforss "Göteborgsmanifest" från 1925 så förstår ni. "Demokratisk socialism" är lika oförklarbar som det kristna "teodiceproblemet".

Eva sa...

Varför har palestinierna inte byggt annat än kostigar för alla biståndspengar de erhållit under decennier?
Varför gräver palestinier inga brunnar?

Chips sa...

eva, gör en liten snabb sökning på nätet och läs om villkoren för att få bygglov för att borra brunnar i israelkontrollerade områden... du är lustig du :D