måndag 9 november 2009

Rättvis och hållbar tillväxt

Skrev om rättvis tillväxt och klimatkrisen i GöteborgsPosten och Klimatmagasinet Effekt inför partikongressen. Du hittar artiklarna här.

I GöteborgsPosten: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.232216-okad-tillvaxt-inget-matt-pa-valfard-at-alla

I Klimatmagasinet Effekt: http://www.effektmagasin.se/socialdemokraterna-maste-slappa-tillvaxtjakten

3 kommentarer:

Göran Hådén sa...

Mycket bra! Vad har du fått för reaktioner inom S?

Johan Nyström sa...

Ja mycket bra artiklar ( as usual). Reaktionerna är nog blandade inom S. Som du antagligen vet Håden ( grym sida förresten) är Socialdemokraterna en stor och spretig rörelse med tentakler lite överallt. Vi har både marknadskramare och offentlighetskramare i våran "tok" breda rörelse...

Problemet är som jag ser det inte att få reaktioner, utan att som Kaja skriver - att vända 90 talets paradigmskifte, marknanden-uber-alle! Helt enkelt, att S ledningen sluta ta efter borgerlig samhällsanalys, för att vara mycket hård, men ärlig!
NU säger den trogne supporten, att VADÅ ta efter " borgerlig samhällsanalys" mitt svar blir kort och gott att det handlar om ekonomi, och om man accepterar att politiken skall spela en mindre roll genom budgetramar och annat, ja, då har man accepterat modellen som innebär att marknaden är först och politiken kommer sen. Det hela är mycket enkelt faktiskt ( tror jag i min enfald, men jag är väl korkad då..). Man behöver bara se hur mycket av skattesänkningarna som Socialdemokraterna har accepterat i sin senaste höstbudget, skillnaden mellan den borgerliga ekonomiska politiken och den Socialdemokratiska är 20 miljarder.
Det är inte trovärdigt.
Min förhoppning är att marknadskramarna förlorar och att offentlighetskramarna vinner. Sedan tror jag inte att det kommer hända. Jag räknar kallt med att Sverige kommer förbli ett genomborgerligt land i måååånga år, och att jag kommer få dricka många koppar kaffe för att (över)leva den kalla vinter som kommer vara länge. Så länge politiker inte vågar sätta politiken före marknaden, kommer såklart marknaden att spela ut politiken. Det är hårt att säga, men det är enligt mig "sanningen".
Det enda positiva är att varje minskning av marknaden är en ändlös seger, som jag rent symboliskt kommer släcka med mängder av alkohol. Det gäller att "älska ödet" (amor fati) och därmed älska den långa vintern. Ingenting förändras, allt förändras.
Mvh,
Johan Nyström

Gunnar Rundgren sa...

Bra inlägg. Precis som vi behöver komma bort från tillväxtfixeringen, så behöver vi komma bort från dikotomi marknad-samhälle eftersom det cementerar vårt tänkande till att det bara finns de två institutionerna för organisering av produktion och distribution av produker. Jag skrev ett inlägg om det i september. http://gardenearth.blogspot.com/2009/09/state-and-market-two-competing.html
f.ö. så har ju årest Nobelpristagare i ekonomi Elinor Ostrom visat med tydlighet hur direkt lokal förvaltning kan fungera. Det har förviss mest gällt förvaltning av gemensamma resurser och inte "produktion", men vi har ju i Sverige en stark kooperativ rörelse som bygget på andra principer än den kapitalistiska marknaden, även om det med förlov sagt inte märks jämnt.....